Roland Scholten

"The Flying Dutchman"

Leeftijd: 53
Woonplaats: Ter Aar, Nederland
Walk on music: The Fratellis - Chelsea Dagger


Roland Scholten mag je gerust één van de pioniers van de Nederlandse dartsport noemen. Al op jonge leeftijd reist hij naar toernooien waar geen enkele andere Europese speler komt. Niet voor het geld, maar wel voor de kick. Zo is hij de eerste Europese speler die het Open Moskou wint en het Kobe Open van 1998 in Japan. Ook is Scholten de eerste Nederlander die de WDF World Cup singles bij de heren weet te winnen. In Las Vegas in 1993 pakt hij deze prestigieuze titel.

Tussen 1994 en 1999 neemt hij vijf keer deel aan het BDO wereldkampioenschap dan nog simpelweg The Embassy geheten. Hij haalt in de schaduw van Raymond van Barneveld de halve finale in 1998. Medio 2000 stapt de van geboorte Hagenaar over naar de dan nog in Nederland onbekende PDC. Hij is de eerste landgenoot die dat circuit serieus afloopt en hij haalt de absolute top. Jarenlang is The Flying Dutchman een top acht speler.

In 2004 haalt hij zijn grootste succes als hij de UK Open op zijn naam schrijft. Scholten doet mee aan de eerste drie edities van de Premier League en haalt in 2006 de finale. In totaal doet Roland mee aan 18 WK’s, een aantal dat alleen overtroffen wordt door Raymond van Barneveld in Nederland. Tegenwoordig is Roland veelal actief als analist bij het darten op RTL7.Kings of Darts wordt mede mogelijk gemaakt door: