Raymond van Barneveld

"Barney"

Leeftijd: 52
Woonplaats: Den Haag, Nederland
Walk on music: Survivor - Eye Of The Tiger


Dé man die Nederland aan het darten heeft gekregen is natuurlijk Raymond van Barneveld. Op 11 januari 1998 valt Raymond van Barneveld op zijn knieën als hij de beslissende dubbel 8 gooit tijdens de finale van het WK Darts in Frimley Green. Ruim 2 miljoen landgenoten zien dit live op TV gebeuren en een nieuwe kijksport is geboren, maar ook een nieuw icoon.

 

Na zijn wereldtitel in 1998 weet, de tot dan postbode uit Den Haag, Barney zijn titel een jaar later te prolongeren. Wat vervolgens ontstaat is een hype die zijn weerga in de dartsport niet kent. Vanaf dat moment is Raymond van Barneveld bekende Nederlander en schuift hij aan in allerhande TV programma’s, hij krijgt zelfs zijn eigen Barney’s Darts Show. Ook wordt hij mede-eigenaar van een tweetal televisietoernooien in Nederland, de International Darts League en de World Darts Trophy, welke hij beide meermalen op zijn naam schrijft overigens.

 

De WK titel van de BDO wint hij nog twee keer in 2003 en 2005. In 2006 verliest hij de finale van zijn jonge landgenoot Jelle Klaasen, op het hoogtepunt van die wedstrijd kijken ruim 5 miljoen landgenoten naar SBS6. Kort na deze nederlaag stapt Van Barneveld over naar de PDC, op zoek naar nieuwe uitdagingen. Meteen in zijn eerste jaar wint hij daar de wereldtitel na een zinderende finale tegen zijn grote rivaal Phil Taylor. Naast zijn vijf wereldtitels heeft Van Barneveld ook de Grand Slam of Darts en de prestigieuze Premier League of Darts op zijn naam staan. In totaal prijken 21 majors op zijn palmares met daarnaast nog ontelbare andere titels.

 

Na ruim twintig jaar aan de absolute top te hebben gestaan, besluit de Nederlander in het najaar van 2018 dat het mooi is geweest. 2019 is zijn laatste jaar als professional om zijn carrière door middel van een tour af te sluiten in 2020. Van Barneveld wil voor zijn trouwe aanhang, de Barney Army, nog vier keer alles geven om hen te bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun. De KeukenConcurrent Kings of Darts wordt mede mogelijk gemaakt door: